NL | EN | FR

Wat is FSC®?

FSC® staat voor "Forest Stewardship Council®". Het is een internationale, onafhankelijke, niet-gouvernementele non-profitorganisatie. Ze werd in 1993 opgericht door boseigenaars, de houtsector, sociale bewegingen en milieuorganisaties en streeft naar verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC® stimuleert verantwoord bosbeheer door:

Verantwoord bosbeheer

Verantwoord bosbeheer voldoet aan drie voorwaarden:

FSC®-boscertificering steunt op 10 algemene principes en criteria, die steeds aan de plaatselijke situatie worden aangepast, en is momenteel het enige keurmerk voor bosbeheer dat door alle milieuorganisaties ondersteund wordt. Een boseigenaar die zijn bos wil laten certificeren, moet een audit laten uitvoeren door een onafhankelijk controleorgaan.

Chain of Custody: controle bij iedere tussenstap

Het hout of houtproduct wordt gevolgd over het volledige traject dat het aflegt tussen het FSC®-gecertificeerde bos en de consument. Dat heet de "Chain of Custody". Een onafhankelijk orgaan controleert iedere betrokkene in het verwerkingsproces van het hout of het houtproduct (zagerij, invoerder, handelaar, pulpfabriek, papierleverancier, drukker...). Pas dan ontvangt deze betrokkene het CoC-certificaat dat hem toelaat hout of houtproducten met FSC®-label te verkopen.

FSC LOGO